Café INterieur in Deinze

Geschreven op 15 november 2018

Voor de afbraak van het voormalige gebouw van Interieur Vandekerckhove, nam Café INterieur, Jesse Van Gompel, Altoos en Toek er hun intrek. Barista Hannes Careel en kunstenaar Jesse Van Gompel blikken terug op hun pop-up avontuur.

Gebouw Hangare

Op welke manier zijn jullie benaderd of hoe zijn jullie in contact gekomen met de ruimte?

Hannes: Als buurtbewoner werd mijn moeder op de hoogte gehouden van wat de plannen waren met de site. Bij het drankje dat aangeboden werd achteraf sprak ze met projectontwikkelaar Stefanie en hoorde ze dat ze ook wel iemand zochten om de ruimte een tijdelijk invulling te geven. Ik had toen al een paar jaar het idee om mijn eigen koffie- en interieurbar te starten. Het was een ideale springplank om te kijken in welke mate deze droom ook in werkelijkheid even mooi zou zijn.

Jesse: Hannes vertelde me van zijn plannen om een koffiebar te starten en zei me dat er nog leuke ruimtes waren. Ik zocht een atelierruimte om nieuwe werken te maken en tentoon te stellen dus sloot ik me er graag bij aan.

Hoelang zijn jullie er geweest en hoe hebben jullie deze periode ervaren? Welke activiteiten hebben jullie er gedaan?

Hannes: Vrijdag 13 oktober 2017 om 13h13 ben ik als eerste in de ruimte opengegaan. Laatste dag was 31 augustus 2018. In al die tijd heb ik redelijk veel optredens georganiseerd, een Breakfastparty, spaghetti movie Fridays (waar mensen konden genieten van spaghetti en een film waar er een spaghetti scene aanwezig was). Met ons vieren organiseerden we ook een closet sale.

Jesse: Ik was daar voor een periode van bijna 10 maanden. Tijdens de vakanties waren er workshops voor kinderen en volwassenen zoals :Action-painting, initiatie schilderen, potjes draaien, coffee-painting met Markant, bodypainting. In de andere periodes maakte ik vooral mijn eigen werk tijdens de week en konden de mensen tijdens het weekend het atelier bezoeken. Er was ook een actionpaint studio ingericht. Een ingerichte studio volledig onder de verf die werd verhuurd voor trouw en communie photoshoots .

 

In die aparte kamer kon men een unieke belevenis bekijken en beluisteren begeleid door klank, beeld ,licht en een drukknop. De ruimte werd ook gebruikt voor verjaardagsfeestjes. Heel veel kinderen hebben hier plezier aan beleefd. In de winterperiode was er een fotozoektocht die startte en eindigde in de pop-up. In de zomer was er een closet sale die we met zijn allen hadden georganiseerd.

De laatste maand was ik niet in de pop-up omwille van de voorbereiding van Labyrinth, maar de schilderijen die daar tentoongesteld stonden zijn wel ontstaan in de pop-up . Ook de vergaderingen en het smeden van de plannen zijn ontstaan in Café INterieur. De action-paint-studio 

25348329 1759651824340760 7305021148110059264 N
25152046 1758607624445180 6964903592273396751 N

Wat is jullie het meest bijgebleven uit deze periode?

Hannes: Rijk in geld ben ik niet geworden maar wel als persoon. Ik mis nog steeds enkele van mijn klanten

Jesse: Een succesvol verhaal is nooit leuk om te beëindigen maar de samenwerking met de andere ondernemers verliep heel goed. Mijn netwerk is hierdoor wel wat uitgebreid. Het heeft veel mensen samengebracht en men blijft erover spreken dus ik ben zeker dat het project geslaagd is. De samenwerking en communicatie met CAAAP verliepen ook perfect. Ik vind het toch mooi om te zeggen dat we op een heel korte tijd, van een leeg fabriekspand iets creatief en levendig konden verwezenlijken.

Zouden jullie het opnieuw doen? Waarom wel of niet?

Hannes: Neen, het was een goede testcase maar het grote voordeel van de pop-up was ook het grote nadeel. Constant niet weten hoelang je erin kan blijven waardoor je steeds met de rem op werkt en bepaalde investeringen niet doet omdat je rekening houdt met de tijdelijkheid. Nu zou ik onmiddellijk voor een vaste locatie gaan.

Jesse: Ik zou dit wel opnieuw doen want dit brengt veel mensen en creatieve geesten samen. Bovendien geeft dit een boost aan cultuur in de stad. Dit wel minimum voor 6 maand, zeker niet korter aangezien de voorbereiding . 

Was jullie doelpubliek dankbaar om jullie opzet? Zo ja, hoe is dat gebleken?

Hannes: Ik merk nog heel vaak dat mensen het spijtig vinden dat het verhaal zich niet verder zet. Ik wou dit verhaal in Deinze doen omdat ik zelf vond dat Deinze dit nodig had. Aan de reacties achteraf lijkt me duidelijk dat dit ook effectief zo is. Ik krijg nog af en toe berichtjes van "Een treinrit zonder jouw koffie is toch niet hetzelfde" "ik mis onze koffieklets"... Ook voor mijn verjaardag kreeg ik kaartjes van mensen die ik een jaar geleden nog niet kende die zeggen dat ze me missen maar al het beste wensen.

Jesse: Iedereen was heel positief. Er werd veel over gepraat over hoe uniek het concept wel was door de variatie aan activiteiten onder 1 dak. Het doelpubliek was dan ook heel uiteenlopend qua leeftijd. 

Wat vinden jullie van de nakende ontwikkeling die er zal plaatsvinden?

Hannes: De stationsbuurt zal sowieso een aantrekkelijkere buurt worden.

Jesse: Goed dat dit plaats maakt voor nieuwe wooneenheden, handelspanden en nieuwe ontwikkelingen alsook het unieke stukje gevel dat blijft bestaan vind ik positief. 

De stationsbuurt zal sowieso een aantrekkelijkere buurt worden.

Zetten jullie het pop-up verhaal (ooit) verder of zijn er plannen in de maak?

Hannes: Ik heb nu een job bij VOKA West-Vlaanderen waar we (startende) bedrijven ondersteunen en helpen te groeien. In de nabije toekomst wil ik dan ook nog even bezinnen en mij inwerken in mijn nieuwe job. Daarnaast heb ik ook weer meer tijd voor mijn artistieke uitspattingen. Op beide zaken wil ik me nu concentreren maar laat me duidelijk zijn, ik mis Café INterieur wel dus wie weet welke opportuniteiten er in de verdere toekomst nog voor me liggen.

Jesse: Voorlopig zijn er misschien plannen om mee in het verhaal te gaan van FARM  . Maar er is nog niets concreet beslist daarover.  Er komen misschien nog andere opties open voor een atelierruimte.