Damman-Croes
Het projectgebied in hartje Krottegem is in de volksmond beter gekend als de site Damman-Croes, naar het voormalige metaalconstructiebedrijf dat er gevestigd was.
Het stadsbestuur Roeselare wil dit gebied van 18.000 m² graag samen met een partner ontwikkelen tot een kwalitatieve woon- en leefbuurt. Daarvoor werd een mededingingsprocedure met onderhandeling georganiseerd en werd projectontwikkelaar CAAAP, tevens onderdeel van de Artes bouwgroep, geselecteerd als partner om deze stedelijke invulling mee te realiseren.
Het gekozen project zorgt voor een maximale opwaardering van de site en draagt bij aan de woonkwaliteiten van de ruimere omgeving. Het projectgebied is immers geen gebied dat op zichzelf staat, maar kadert in een bredere context. Het voorgestelde project, mee vorm gegeven door de Roeselaarse bureaus Bildt., Declerck Daels architecten en buro Groen, heeft de potentie om de ruimere omgeving positief op te laden.” - Kris Declercq, Burgemeester
Divers programma rond een groen binnengebied
Naast een woonfunctie omvat het masterplan ook een groot aandeel groen en de bouw van een nieuwe basisschool in Krottegem. Het is de bedoeling om de bestaande vestigingen van Basisschool Mozaïek samen te brengen in een nieuwbouw. Deze school zal gerealiseerd worden in opdracht van de scholengroep Arkorum vzw. Het residentiele gedeelte vormt een doordachte mix van woontypes voor alle doelgroepen: niet alleen appartementen, maar ook ruimere woningen voor gezinnen en compactere units voor jonge starters, Het huidige voorstel spreekt over een 20-tal woningen en een 7-tal kleinere appartementsgebouwen telkens bestaande uit een 5 tot 15-tal appartementen van verschillende groottes. In totaal zullen ongeveer 110 woongelegenheden gecreëerd worden in deze nieuwe woonbuurt.
Deze mix aan functies was belangrijk voor ons om de leef- en beleefbaarheid van de site hoog te houden en een aantrekkelijk stadsproject te realiseren. Om zuurstof binnen te brengen in het plan, moet bij de verdere uitwerking zeker voldoende aandacht gaan naar de groenvoorzieningen." - Nathalie Muylle, Schepen voor Stadsontwikkeling
Zo wordt maar liefst 30% van het projectgebied ingericht als open publieke ruimte waarvan minstens de helft ook een aaneengesloten groene ruimte zal zijn.
De plannen worden nu verder uitgewerkt. De buurt en de huidige partners in het project zullen daarbij worden betrokken in een participatief traject. Het traject omhelst enerzijds een gezamenlijke zoektocht naar een geschikte invulling van de daktuin en de bibliotheek De Vriendschap. Anderzijds is het de bedoeling om de inrichting van het openbaar groen zo goed mogelijk af te stemmen op de noden van de buurtbewoners en de schoolgaande kinderen.