Een dag in het leven van Yana, projectontwikkelaar bij CAAAP
Geschreven op 9 juni 2020Bij CAAAP zijn mensen het middelpunt bij alles wat we doen. We ontwikkelen projecten voor en door mensen. Dit is ook waar onze 3e pijler van ons DNA “A-team” op steunt… We richten hieronder dan ook graag eens de spotlights op Yana, projectontwikkelaar bij CAAAP.
Hoe ben je bij CAAAP terecht gekomen?
In mijn zoektocht naar een job na mijn studies, ben ik vrijwel meteen bij CAAAP (toen nog Vanhaerents Development) terecht gekomen. Projecten als De Nieuwe Dokken en ’t Groen Kwartier zijn klinkende namen in de projectwereld, waardoor ik me meteen aangetrokken voelde tot het bedrijf. Ook de uitstraling en de visie over innovatieve en duurzame projectontwikkeling waren voor mij extra troeven om hier met volle goesting aan de slag te gaan.
Wat zijn jouw belangrijkste taken als projectontwikkelaar?
Mijn taken als projectontwikkelaar zijn zeer divers. Alles start natuurlijk bij de aankoop van een grond of een gebouw. Een grondige prospectie is daarom een heel belangrijk onderdeel van de job. Daarnaast is een vergunning krijgen natuurlijk ook essentieel om het project verder te kunnen ontwikkelen.
Een grondige prospectie is een belangrijk onderdeel van de job
Een volgende belangrijke fase bij de ontwikkeling van een project is de commerciële voorbereiding. Hierbij gaan we met het projectteam de marketingstrategie bepalen en aan de hand van een marktstudie verkoopprijzen correct inschatten. Kortom, we zorgen ervoor dat de identiteit van een project volledig goed zit. Na de commercialisatie volgt uiteindelijk de uitvoering. Ook hier kom je als projectontwikkelaar vaak technische vraagstukken tegen (werfinrichting, bodem, archeologie…).
Mijn belangrijkste taak als projectontwikkelaar is om een helikopterview te bewaren tijdens al deze fases en het hele project op te volgen van A tot Z zodat het dossier verloopt volgens afspraak, planning en budget.
Mijn belangrijkste taak als projectontwikkelaar is een helikopterview bewaren
Welke eigenschappen moet een projectontwikkelaar volgens jou bezitten?
Een projectontwikkelaar moet sowieso inzicht hebben in de economische, juridische, commerciële en technische aspecten van een project. Daarnaast beschik je best over sterke coördinatie skills en heb je een goed oog en voeling met architectuur. Om de helikopterview over een project te kunnen bewaren, moet je ook steeds kritisch durven nadenken en analyseren.
Hoe ziet een “standaard” CAAAP-dag eruit voor jou?
Mijn dagen zijn heel uiteenlopend gevuld. Ik start elke dag (uiteraard) met een tas koffie en een kort praatje met de collega’s. Dagelijks is er intern en extern overleg, waaronder ontwerpvergaderingen met architecten en studiebureaus, werfvergaderingen, enzovoort. Daarnaast neem ik ook voldoende tijd om bijvoorbeeld mijn mails te verwerken.
Wat is jouw grootste uitdaging in je job als projectontwikkelaar?
Geduld hebben is voor mij persoonlijk de grootste uitdaging. Als projectontwikkelaar ben je heel afhankelijk van allerlei zaken zoals bijvoorbeeld het vergunningstraject of diverse stakeholders (gemeentebesturen, verkopende partij…). Je hebt hier vaak geen of weinig controle over, waardoor je soms best lang moet wachten op een volgende stap richting de effectieve commercialisatie van jouw project…
Geduld hebben is voor mij de grootste uitdaging
Wat is je favoriete aspect van je job?
De job is heel divers wat alles boeiend maakt. Mijn favoriete aspect is de ontwerpfase van een gebouw of een project: samen met het ontwerpteam onderzoeken wat de best mogelijke invulling ervan is.
Noem één moment bij CAAAP dat er (tot nu toe) voor jou absoluut uitspringt.
Dit is zonder twijfel de lancering van mijn eerste project bij CAAAP: NOA’H in Halle. Dat is het moment waarnaar je zo lang hebt uitgekeken en waarop het publiek jouw project voor het eerst kan ontdekken. Zo’n moment geeft een stuk ontlading, maar vooral ook een kick!