Een dorp in de stad

Geschreven op 20 april 2021

De vraag naar groenere en gezondere steden klinkt al langer en door de coronapandemie steeds luider. Kwalitatieve buitenruimte, de integratie van groen en duurzaamheid worden almaar belangrijker bij de ontwikkeling van de ‘stad van de toekomst’.

Header Gezonde Stad

Onlangs maakte de burgemeester van Parijs bekend dat ze de beroemde Champs Elysées wil omvormen tot een groene fiets- en wandelboulevard. In Barcelona is men volop bezig met het weren van de auto uit bepaalde stadswijken zodat er meer ruimte vrijkomt voor buurtbewoners en zachte weggebruikers. Ook Utrecht zet volop in op de zwakke weggebruikers en bouwde aan het station de grootste fietsenstalling ter wereld. Enkele grootsteden die het voortouw nemen en een duidelijk voorbeeld stellen voor de rest van de wereld. 

Marianne Lefever -  architecte en urbaniste – ging dieper in op deze groeiende trends in binnenstedelijke ontwikkeling in een interview in De Tijd (15 april 2021). De belangrijkste rode draad in haar discours over de ‘gezonde stad van de toekomst’ is het belang van nabijheid. 

Het is heel belangrijk dat mensen elkaar in een wijk kunnen leren kennen, dat er ruimte is voor toevallige ontmoetingen. We moeten een beetje de nostalgie naar het dorp terugbrengen die we in steden verloren zijn.

CAAAP zet heel sterk in op de nabijheid van alles bij een project, een groene omgeving en duurzaamheid. Elk project heeft haar eigen focus om een nieuwe, bloeiende buurt te worden.  

Nieuw, bruisend stadsdeel

’t Groen Kwartier in Antwerpen is dé referentie van zo’n nieuwe buurt waar alles nabij is en de omgevingsaanleg veel verder gaat dan enkel ‘kijkgroen’. Met de integratie en combinatie van woon-werkfuncties, een buurtwinkel, een restaurant en coworking space is deze centrale plek in Antwerpen een nieuw bruisend stadsdeel geworden. De publieke buitenruimte leent zich perfect voor al dan niet toevallige ontmoetingen met buren of vrienden. Spelende kinderen hebben er vrij spel. Auto’s zijn verbannen naar de ondergrondse parkeergarages waardoor zachte weggebruikers rustig gebruik maken van de fiets- en wandeldoorsteek in het autoluwe binnengebied.

Gk 1
Gk 2

Verbonden met natuur en stad

Ook in de kleinere satellietstad Zwevegem bouwt CAAAP nu een volledige nieuwe buurt. Leanderhof combineert wonen, werken en leven met grote nadruk op de groene omgevingsaanleg. Bovendien ligt het project centraal in de stad en is alles wat je nodig hebt bereikbaar op wandelafstand. Ook hier krijgt “koning auto” een plaatsje onder de grond en komen de wandelaars en fietsers op de eerste plaats. De kers op de taart is hierbij de fietsostrade “het Guldensporenpad” die dwars door Leanderhof slingert en een gemakkelijke verbinding maakt tussen het platteland en de stad. Onlangs kregen ook de kleinsten onder ons een extra speelplein met kwalitatieve speeltuigen in deze gezellige, nieuwe buurt. 

www.leanderhof.be 

Speelplein
Leanderhof Zon 2
Het Guldensporenpad slingert door Leanderhof en maakt een gemakkelijke verbinding tussen het platteland en de stad.

De duurzaamste van allemaal?

Dat moet De Nieuwe Dokken zijn. Een ambitieus stadsvernieuwingsproject waar momenteel volop wordt gebouwd aan een duurzame, zelfvoorzienende wijk. Je kan het zo gek niet bedenken zoals je het terug vindt in woonproject De Nieuwe Dokken in Gent. Deelwagens, elektrische laadpalen, een grote fietsenstalling en -wasplaats, een collectieve stadsmoestuin, duurzame energie via Ducoop… De nu al iconische gebouwen worden gebouwd rond enkele nieuwe wijkparken die meer groen naar dit oude stadsdeel brengen en het opnieuw doen bloeien. De zichten op het water en de skyline van Gent zijn adembenemend. Bovendien sta je op tien minuutjes met de fiets in het centrum van de stad! Alles nabij? Da’s zeker. 

www.denieuwedokken.be 

Blik naar de toekomst

The best is yet to come. Onlangs startte CAAAP met de herontwikkeling van de oude Normaalschool in Lier. Deze oude, ruime binnenstedelijke site krijgt een nieuwe identiteit als bruisende pleisterplek voor alle inwoners van Lier en daarbuiten. Er wordt sterk in gezet op een mix van woon-en werkfuncties en ruimte gegeven aan een stadslandbouwproject, een incubator en enkele trendy horecazaken. Een krachtige combinatie die deze site zal doen heropleven en bloeien. 

www.normaalschoollier.be 

Meer info over alle projecten vind je hier. Heb je een specifieke vraag? Neem dan gerust contact op via onze contactpagina.