CAAAP geeft Knokke-Heist kleur!

Geschreven op 21 augustus 2018

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Knokke-Heist (AGSO Knokke-Heist) is overgegaan tot de gunning voor de ontwikkeling van het Maes en Boereboomplein te Knokke-Heist. De THV CAAAP-Artes Depret kwam hierbij als eerste gerangschikte naar voor.

Maes En Boereboom Caaap Overzicht

CAAAP – ‘Creators of triple A places’ en Artes Depret behoren beiden tot de Artes Group. Op de site komt het nieuwe en nu al iconische Community House naar het concept van de bekende Parijse architect Jakob + Macfarlane. Verder komt er een volledig nieuw plein, een ondergrondse parking voor meer dan 250 wagens en een zone voor winkels en horeca.

Maes En Boereboom Caaap Westfacade

Het winnende voorstel van de ontwikkelaar CAAAP en de aannemer Artes Depret is in samenwerking met het architectenbureau B2Ai, de studiebureaus Establis, Ingenium, Plantec en Green building Projects.

Het geïntegreerde voorstel beantwoordde het meest aan de hoge kwaliteitseisen opgelegd door het AGSO Knokke-Heist. CAAAP garandeert een unieke invulling van het project waar architectuur, duurzaamheid en beleving centraal zullen staan. De opwaardering van het plein zal een nieuwe aantrekkingspool voor Knokke-Heist worden. 

Het Community House wordt een nieuwe ‘landmark’, op 300 meter van de zee en het station, in het hart van Heist. De toren met centrale patio heeft een footprint van 1.600 m² en is 13 verdiepingen hoog. In de toren is er plaats voor een dubbelhoge multifunctionele evenementenhal, een bibliotheek en spelotheek, een trouw -en gemeenteraadszaal, lokalen voor enkele gemeentelijke diensten en een 90-tal unieke appartementen.

Maes En Boereboom Caaap Penthouse
Maes En Boereboom Caaap Viewpatio
Maes En Boereboom Caaap Markt
Maes En Boereboom Caaap Viewcarnaval

Het plein met de omliggende wegenis heeft een oppervlakte van 15.000 m² en wordt volledig heraangelegd voor de verschillende activiteiten zoals de wekelijkse dinsdagmarkt en het jaarlijkse carnaval. De bovengrondse parkeerplaatsen verdwijnen naar de ondergrond. Aan de zijde van de Molenstraat is er ruimte voor detailhandel en horeca.

In de maand september wordt de samenwerkingsovereenkomst ondertekend en kan de voorbereiding van de omgevingsvergunning beginnen. 

Het RUP is reeds van kracht waardoor het project in het eerste kwartaal van 2019 vergund kan worden, en de commercialisatie en de bouw meteen kunnen starten. De afbraakwerken van het bestaande gemeentehuis en de Ravelingen staan gepland voor het tweede kwartaal van 2019. 

Het project zal gerealiseerd worden op een termijn van 3 jaar waardoor de verschillende gemeentefuncties en bewoners tegen 2022 hun intrek kunnen nemen.