Lokaal verankerd. Door de buurt gedragen.

Geschreven op 21 januari 2020

Vrijdag 10 januari 2020, de laatste Lokaalmarkt op de Abdijbekesite. Een moment om even stil te staan bij het voorbije jaar en natuurlijk ook vooruit te kijken naar het mooie woonproject Abdijbeke dat er binnenkort zal gebouwd worden.

Lokaalmarkt Quote

We gingen in gesprek met Sjarel Buysschaert, één van de oprichters van de verschillende Lokaalmarkten in Vlaanderen. Deze overdekte markten gaan telkens door op vrijdag of zaterdag en verwelkomen wekelijks lokale boeren, marktkramers én enthousiaste kopers.

We ontmoetten Sjarel in de gezellige bar van de Lokaalmarkt en hadden een babbel bij een lokaal theetje en biertje. 

Lokaal Sjarel

Hoe zijn jullie op deze site terecht gekomen?

We speelden al een tijdje met het idee om een Lokaalmarkt op te richten in Brugge. Zowel het stadsbestuur als de lokale boeren waren enthousiast. Enkel een locatie vinden, bleek een heikel punt. 


Uiteindelijk kwamen we in contact met CAAAP die het oude Provinciehuis te onzer beschikking stelden. Op de andere locaties in Vlaanderen zijn de overdekte markten, bar en kinderhoek allemaal samen in één grote hal gevestigd wat het geheel overzichtelijk maakt. Op het eerste gezicht leek dit ons niet dé ideale locatie omdat we in een oude schoolomgeving zitten. We hebben dit echter heel creatief opgenomen en hebben specifiek in deze markt een soort van “winkelstraat concept” gemaakt. Zo is deze unieke Lokaalmarkt in Brugge ontstaan!

Wat maakte deze site voor jullie interessant? 

Bij Lokaalmarkt is de locatie altijd uiterst belangrijk. De Abdijbekesite ligt vlakbij het stadscentrum, belangrijke invalswegen en heeft een ruime gratis parking. Deze factoren zorgen ervoor dat ook mensen van iets verderaf vlot tot bij ons geraken en ze zorgeloos dichtbij de markt kunnen parkeren.

Met deze markt willen we mensen stimuleren om bewuster en lokaler te kopen. Sommige mensen doen effectief hun wekelijkse boodschappen bij ons waardoor ze helemaal geladen weer naar buiten gaan. De meesten stappen dan ook liefst weer comfortabel in hun wagen die dichtbij én gratis geparkeerd staat. Een parkeerplaats en goede bereikbaarheid voor Koning Auto is dus een absolute troef voor een geslaagde Lokaalmarkt. 

Bij Lokaalmarkt is de locatie altijd uiterst belangrijk.

Hoe kijk je terug op het voorbije jaar?

Alles is heel goed verlopen. Onze vrijwilligers uit de buurt, de buurtbewoners en onze marktkramers kwamen hier iedere week met goesting en een glimlach. Elke markt heeft een marktverantwoordelijke, in dit geval was dit Cibe. Zij zette elke vrijdag met vol enthousiasme haar schouders onder deze markt en zorgde voor een vlot verloop.

We hebben ondertussen al verschillende locaties opgezet in Vlaanderen, maar hier was het wel heel opvallend hoe begaan de buurt was met het hele verhaal. Vanaf de opening hadden we heel veel “early believers” en veel mensen over de vloer. Dit groeide heel snel uit tot wekelijks 300 kopende klanten, want ongeveer overeen komt met een 600 bezoekers per week.

Ook Cibe, waarmee we kort telefonisch contact hadden, bevestigde dit mooie cijfer. De betrokkenheid met de buurt ging hier zelfs zo ver dat ze echt de site in de gaten hielden en ons op de hoogte brachten als er iets “verdacht” gebeurde. We konden op onze beide oren slapen want de Lokaalmarkt kende een jaar lang een diepe verankering met de buurt. 

Lokaalmarkt kende een jaar lang een diepe verankering met de buurt.

We mogen er dus van op aan dat je een succesvol jaar achter de rug hebt. Hoe kijk je nu naar de toekomst?

Positief, natuurlijk! We hebben sinds kort een nieuwe locatie gevonden voor de markt in Sint-Kruis. Het is opnieuw een open hal, waar we alle kramen, de bar én de kinderhoek in één plek kunnen onderbrengen. Sint-Kruis is de andere kant van Brugge, maar onze marktkramers gaan mee. Ook van veel buurtbewoners vernamen we al dat zij ook nog altijd naar de markt zullen komen. De locatie is nieuw, maar het concept blijft hetzelfde. En ons enthousiasme om dit opnieuw een succesverhaal te maken ook. 

Lokaalmarkt Brood
Lokaalmarkt Groenten

Ten slotte, hoe hebben jullie de samenwerking met CAAAP ervaren?

Goed dat je dit aanhaalt, want deze samenwerking is voor ons echt een enorme steun geweest in het hele verhaal. Vanaf het begin was er altijd open en goede communicatie. Er werd mee gedacht over de indeling van de markt en er werden ideeën aangebracht. Het menselijk contact met CAAAP was van groot belang en heeft ons échte ondersteuning gegeven. Dikke merci dus aan het hele team en heel veel succes met de bouw van het mooie woonproject dat hier in de plaats komt.

Ook jij bedankt Sjarel voor jouw tijd, de lekkere thee en aan het hele Lokaal-team voor een mooi jaar hier in Sint-Andries. 

Het menselijk contact met CAAAP was van groot belang en heeft ons échte ondersteuning gegeven.

Op deze site is het tijd voor een nieuw verhaal, het verhaal van Abdijbeke. Een buitengewoon woonproject met 38 nieuwe luxeappartementen. Binnenkort start de verkoop! 

Wil je op de hoogte blijven? Laat je gegevens na op onze website. Dan sturen we je een uitnodiging voor de lanceringsavond.