Van ziekenzaal tot loft, Antwerpen

Geschreven op 10 juli 2018

Katleen woont samen met haar man in één van de zeven voormalige ziekenzalen in ’t Groen Kwartier te Antwerpen. “Het was mijn man die de woonst eerder ‘per toeval’ vond. Erik had in het verleden een militaire opleiding genoten en kende de site van het Militair Hospitaal. Voor onze nieuwe woning gingen we op zoek naar een plek met een ziel, en die is hier zeker aanwezig,” vertelt Katleen.

Van Ziekenzaal Tot Loft Antwerpen

​Samenwerking met Architectslab

Voor de inrichting van de loft werkten de bewoners samen met het architectenbureau Architectslab. Erik had in het verleden reeds samengewerkt met Architectslab en het koppel houdt ook enorm van hun werk en flexibiliteit. “Het is een bureau dat enorm meedenkt met de klant en zij begrepen ons onmiddellijk,” vult Katleen aan.

Voor de architecten had dit project één grote uitdaging: Katleen en haar man wilden hun loft naast privéwoning ook inzetbaar maken als verhuurbare werkruimte. William van Architectslab: “Het moest een plek worden waar er events georganiseerd kunnen worden, vergaderd kan worden, … en dit alles in een huiselijk kader. Een woning is misschien wel iets ‘statisch’, maar wonen is dat geenszins!”

Zo dicht mogelijk bij de tijdgeest van het gebouw

Verder zijn het de karakteristieke elementen van het gebouw die de aanzet van ons ontwerp bepaald hebben, vertelt William.
De grote gependelde wand benadrukt de hoogte van de ruimte terwijl de metalen dakstructuur dan weer inspeelt op het industriële karakter.
Hier werd een mooie granito vloer en parket in Hongaarse Punt aan toegevoegd. Deze benadrukken de historische sfeer waarin ’t Groen Kwartier baadt.
De open haard zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar doet ook dienst als room divider. “Het open en ruimtelijk karakter blijft behouden, maar door de gedeeltelijke afscheiding heb je ook voldoende knusse plekjes”, vertelt Katleen.

Van Ziekenzaal Tot Loft Antwerpen 1
Van Ziekenzaal Tot Loft Antwerpen 2
Van Ziekenzaal Tot Loft Antwerpen 3