Roof Food, pionier in stadslandbouw, gaat moestuinieren op De Nieuwe Dokken

Geschreven op 22 juni 2020

Het Noordveld op De Nieuwe Dokken is in volle aanbouw. De nieuwe gebouwen worden opgetrokken rond een centrale, collectieve moestuin waar bewoners naar hartenlust kunnen tuinieren. Zo komen verse groenten en eetbare planten rechtstreeks vanuit de tuin op het bord. Voor het beheersysteem van deze moestuin gaat Schipperskaai Development in zee met Roof Food: pionier in stadslandbouw en diepgeworteld in Gent.

Rooffood Header

We gingen in gesprek met oprichtster Sabien Windels om meer te weten te komen over het ontstaan, het concept en de toekomst van Roof Food. 

Hoe ben je bij het idee gekomen om Roof Food op te richten?

Na mijn studies als handelsingenieur ben ik eerst twee jaar aan de slag gegaan als consultant, maar voor mij ontbrak al snel het maatschappelijke aspect in deze job. Hierna ben ik beginnen werken bij de faculteit bouw aan het KaHo Sint-Lieven in Gent om het project “Stad van de toekomst” te trekken. Hierbij lag de focus dus volledig op duurzame stadsontwikkeling, met bijvoorbeeld de intrede van meer en meer zonnepanelen op daken. Hier ben ik dieper over beginnen nadenken… Want daken zijn eigenlijk plekken in de stad waar we naar mijn mening te weinig aandacht aan besteden. Ondergewaardeerde plekken waar toch zoveel licht en zicht is… 

Het stond al snel vast: Ik wilde “dakboerin” worden.

Door mijn passie voor ecologie, natuur, duurzaamheid en achtergrond in economie, werd hier letterlijk het eerste zaadje geplant om ‘onze daken’ beter te gaan gebruiken en opnieuw meer groen naar de stad te brengen. Het stond al snel vast: Ik wilde “dakboerin” worden. 

Hoe ben je aan dit avontuur begonnen en hoe lang bestaat Roof Food ondertussen?

Roof Food zag het levenslicht eind 2014, dus bestaan we bijna 6 jaar nu. Stadslandbouw was en is voor mij een nieuwe vorm van economie dus beschouwde ik Roof Food vanaf het begin als een echte business en dus veel meer dan een hobby. De missie van Roof Food is om mensen weer te connecteren met de natuur door middel van tuinieren in de stad.

Onze missie is om mensen weer te connecteren met de natuur door middel van tuinieren in de stad.

De eerste stappen die ik ondernam, waren het vinden van een geschikte locatie en het opstellen van een waterdicht business plan. Ik ben vrij snel in contact genomen met bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge die net op dat moment een nieuwbouw aan het zetten waren. De directeur was overtuigd van mijn plan om een dakmoestuin te creëren en zo vond Roof Food een eigen dak in Gent. 

Zo ben je dan ook effectief van start kunnen gaan?

Het was nog een tweetal jaar wachten op de oplevering van de nieuwe gebouwen wat ons wat tijd gaf om te experimenteren. Samen met mijn medezaakvoerder én tevens ook chef hebben we een tijdje testen gedaan op het dak van Gaston (Rooftop bar). Hier hebben we ook ons ‘eerste product’ gelanceerd. De Dakschotel was een gezonde, vegetarische lunch in herbruikbare bokalen die wij leverden aan Gentse bedrijven. 

Roof Food Bokalen
Roof Food Aubergine

We startten in die periode ook onze eigen catering waarmee we mensen vooral in contact wilden brengen met speciale bladgewassen en kruiden van op ons dak. Met de coronacrisis hebben we besloten om het catering verhaal stop te zetten. In feite wilden we al langer meer mensen lokken naar ons dak in plaats van op locatie te gaan. Daarom hebben we dan ook onze dakdiners gelanceerd. 

Van dakschotel tot dakdiner

Wat houden deze dakdiners precies in?

Na zo’n 2 jaar wachten, konden we uiteindelijk écht onze moestuin van maar liefst 500m² aanleggen op het dak van De Punt. Aangezien de core business van Roof Food mensen terug naar de natuur te brengen en ook zoveel mogelijk aandacht te besteden aan lokaal eten en de korte keten, werd het idee voor de dakdiners geboren. 

Op deze avonden voorzien we vijfgangendiners met ingrediënten die rechtstreeks uit onze moestuin komen en met zorg worden bereid op het dak zelf door onze chefs. Aanwezigen krijgen ook een rondleiding op het dak. 

Een eetervaring die een voltreffer van formaat bleek te zijn. Het eerste jaar zijn we bescheiden begonnen met enkele dakdiners, maar het bleek zo’n succes te zijn dat we tot onze vreugde niet anders konden dan uitbreiden. Vorig jaar hadden we al 400 personen op de wachtlijst… Je kan dus wel zeggen dat het concept leeft in Gent, wat ons alleen maar gelukkiger maakt en de juiste drive geeft om nog verder te gaan. 

Het concept van de dakdiners leeft in Gent

Zo ben je ook met de Dakshop van start gegaan?

Ja, klopt. Onze Dakshop hebben we gelanceerd in mei 2020, eigenlijk volop in de coronacrisis. Dit bleek opnieuw echt een groot succes waar een waaier aan verschillende personen op afkwam. Zowel de stedelijke creatieveling die zelf aan de slag wil gaan op zijn dak als ook meer ervaren tuinmannen uit de rand van Gent behoren tot onze klanten.

Via onze Dakshop verkopen wij plantgoed en geven wij kopers voldoende advies om hiermee aan de slag te gaan. We zorgen voor een extreem gevarieerd en specifiek aanbod, met ‘speciallekes’ die over het algemeen anders heel moeilijk te vinden zijn. 

Roof Food Tekening
Roof Food Dakshop

Aan ondernemerszin duidelijk geen gebrek. Zijn er nog toekomstplannen waar je ons wil over vertellen?

Door vijf jaar intensief bezig te zijn met stadslandbouw heb ik de nodige ervaring opgedaan om mensen echt te informeren en bij te staan in hun eerste stapjes tot een eigen (dak)moestuin. Zo geef ik ondertussen ook “Urban Farming” cursussen op Syntra. Ongelofelijk hoeveel mensen hiervoor interesse hebben… Ik kan dit natuurlijk alleen maar toejuichen. 

Daarnaast treden wij momenteel ook meer en meer naar voor als “consultant” voor bouwpromotoren en retailers die stadslandbouw willen verweven in hun projecten. 

Wij treden meer en meer naar voor als “consultant” voor bouwpromotoren en retailers die stadslandbouw willen verweven in hun projecten.

Zoals bij De Nieuwe Dokken het geval is?

Ja, inderdaad, al is dit project natuurlijk nog een heel ander verhaal. Zo’n collectieve moestuin in een volledig nieuwe én duurzame wijk kom je niet zomaar tegen. Roof Food is dan ook erg enthousiast om hier aan de slag te gaan en bewoners warm te maken om hun eigen moestuin te beheren. 

Hoe wil je dit aanpakken?

Alles staat natuurlijk nog in zijn kinderschoenen nu, maar we willen bewoners vanaf het begin heel sterk betrekken bij het ontwerp en de invulling van de moestuin. We merken dat moestuinieren een enorm bindmiddel is. Zo wordt het ook met deze collectieve stadsmoestuin. We willen sociale cohesie en dynamiek creëren tussen de nieuwe bewoners door hen samen te brengen op verschillende momenten en zo beetje per beetje hun droom-moestuin vorm te geven.

Ik ben zelf trouwens een trotse woonbootbewoner aan de Schipperskaai, wat mijn voeling met dit project alleen maar versterkt. De moestuin wordt als het ware letterlijk mijn achtertuin…

Ja… we hebben er zin in! 

We willen sociale cohesie en dynamiek creëren tussen de nieuwe bewoners door hen samen te brengen op verschillende momenten en zo beetje per beetje hun droom-moestuin vorm te geven.

Gerelateerd project