Sterke stijging vastgoedprijzen in 2018

Geschreven op 8 februari 2019

De vastgoedmarkt kende in 2018 een bijzonder goed jaar. Dit blijkt uit de Notarisbarometer voor 2018. Notaris Bart van Opstal spreekt over ‘de eerste betekenisvolle groei in vijf jaar’. Maar wat houdt deze groei precies in? We vatten voor u de belangrijkste conclusies even samen en kijken na hoe de steden en gemeenten waarin wij actief zijn het afgelopen jaar presteerden.

Stijging Vastgoedprijzen
Woningen

In 2018 is de prijs voor een woonhuis in België gestegen met 4,7%

In Vlaanderen betaalden kopers in 2018 gemiddeld 277.304 euro voor een woonhuis. Een stijging van 3,8% tegenover 2017. In Wallonië ligt de gemiddelde prijs bijna 90.000 euro lager. Brussel deed het met een stijging van 5% nog net iets beter, maar de gemiddelde prijs van een woonhuis bedraagt hier wel ruim 450.000 euro.

De prijzen in Zwevegem, waar het project Leanderhof wordt gerealiseerd, stegen de afgelopen 5 jaar met 15% voor wat betreft woonhuizen (gem. 3% per jaar) en 19% voor wat betreft appartementen (gem. 3,8% per jaar) *.

In Merelbeke kenden de prijzen de afgelopen 5 jaar een stijging van 10,5% voor woonhuizen (gem. 2,1% per jaar) en 17% voor appartementen (gem. 3,4% per jaar) *. Het project Wisselkouter biedt luxeappartementen aan op een toplocatie.

In Deinze stegen de prijzen respectievelijk 14% voor woonhuizen en 10% voor appartementen. Verwacht wordt dat door de nabijheid van Gent, de investeringen in de openbare ruimte in de afgelopen jaren en de goede verbinding via het station de prijzen in Deinze nog fors zullen toenemen. Het project HanGare speelt dan ook in op deze tendens.

 *Prijzen berekend op Q75 prijs als referentiepeil voor nieuwbouw vastgoed, bron Statbel

Leanderhof Wonen In Het Park4 Caaap

De vastgoedmarkt wordt nog altijd vooral gestuurd door jonge mensen

Bijna de helft van alle aankopen gebeurt door jongeren tot 35 jaar. De aanhoudend lage rentevoeten maken het voor veel jonge mensen mogelijk om een eigen woning te verwerven.

Op Leanderhof in Zwevegem zijn de woningen voor gezinnen dan ook erg in trek. Met een prijs van nog geen 250.000 euro voor een nieuwbouwwoning met tuin, midden in een groene parkomgeving, in het centrum van Zwevegem, zit je hier dan ook bijzonder goed.

De lage rentevoeten zijn niet alleen interessant voor jonge mensen die hun eerste woning wensen aan te kopen maar evenzeer voor investeerders die op zoek zijn naar een waardevaste investering. Investeren in HanGare kan al vanaf 174.000 euro voor een één-slaapkamer appartement. In Leanderhof vanaf 195.000 euro voor een twee-slaapkamer appartement.

De verlaging van de verkooprechten in Vlaanderen heeft geen echt effect

Sinds 1 juni 2018 zakte het ‘verkooprecht’ of de oude term ‘registratierechten’ van 10% naar 7% voor de aankoop van de enige, eigen gezinswoning. Zowel op het vlak van de prijs als op het aantal vastgoedtransacties was er nauwelijks verschil vast te stellen, althans notaris Bart van Opstal. Al is de lagere kostprijs voor veel gezinnen natuurlijk wel mooi meegenomen. 

7Procent