De grootste toog van Halle is te klein

Geschreven op 13 februari 2019

De Gentse projectontwikkelaar CAAAP kocht enkele jaren geleden de oude Belgacomsite op om er een indrukwekkend woonproject te realiseren. Een nieuw verhaal schrijf je niet op enkele weken, en daarom stelt CAAAP met veel plezier haar gebouw open voor een buitengewone tijdelijke invulling. In 2017 kwam de projectontwikkelaar in contact met Tomhas Haesaert, bedenker van vzw Spectakulo – intussen 1500 cc. Een unieke samenwerking.

Arkenvest Tijdelijke Invulling Halle Caaap

In mei 2018 toverden de vrijwilligers van Spectakulo het verlaten Belgacomgebouw om in een hippe ontmoetingsplek. Het immens grote gebouw werd door Spectakulo zelf ingericht. Op de eerste verdieping hebben ze het parket uitgebroken om deze in de grote zaal te leggen op het gelijkvloers. “Super cool want een visgraatparket vind je vandaag de dag nog zelden en deze is onbetaalbaar geworden. Ook onze meubels hebben we zelf in elkaar getimmerd. Overal zie je hout en gerecupereerde materialen terugkeren. Zo bouwden we zelf de grootste toog van Halle ineen. Deze is ondertussen wel te klein geworden.” lacht Tomhas.

Arkenvest Tijdelijke Invulling Halle Caaap Platen

Sharing is caring

Ook de kringloopwinkel speelt een grote rol. “Zij leveren meubilair aan die voor extra aankleding zorgt. Deze meubels kan je ter plekke trouwens ook gewoon kopen.” legt Thomas uit.

Een match made in heaven is het zeker met de kringloopwinkel. “We openden zelfs een tijdelijke platenshop. Gezellig in de platenbakken snuisteren terwijl de dj een chill deuntje draait.” 

Een nieuwe broedplaats voor creatievelingen op zoek naar vrijheid

“We willen vooral een podium bieden aan jonge kunstenaars, artiesten, muzikanten,.. Ruimte genoeg om heel wat variatie aan te bieden. Zo draaien er in het weekend geregeld dj’s in de BWAT-zaal, maar worden er ook yogasessies georganiseerd in de grote zalen op de eerste verdieping. Een unieke locatie die vraagt om unieke ervaringen.” vertelt Thomas. De ideeën blijven maar komen. In februari en maart kan je er bijvoorbeeld een unieke escape room ervaren. Een deel van het gebouw werd daarvoor omgetoverd tot een heuse misdaadscène.  

Volg 1500cc via Facebook en ontdek welke leuke activiteiten ze voor jou in petto hebben.

Tijdelijk maar voor altijd

Het zit in het DNA van CAAAP om levendige plekken te creëren waar mensen graag vertoeven en wonen. De tijdelijke invulling in het oude Belgacomgebouw is daar het perfecte voorbeeld van. In afwachting van een nieuw verhaal, stelt CAAAP haar sites vaak open voor het grote publiek, kunstprojecten en creatieve ondernemers. En dat doen we al sinds 2006, met de openstelling van de site van het Militair Hospitaal in Oostende voor de kunsttentoonstelling Freestate.

Caaap Oostende Milho Freestate

Enkele maanden geleden nog konden treinpendelaars in Deinze genieten van een heerlijke koffie in een tijdelijke koffiebar, dat vandaag plaats maakt voor een nieuw project Hangare. Op Leanderhof, de voormalige Bekaertsite, konden inwoners van Zwevegem zich uitgebreid laten verwennen door het brunchconcept ‘Yellow Sky’. In de Abdijbekestraat in Brugge vindt momenteel wekelijks een boerenmarkt plaats waar enkel eerlijke en lokale producten worden aangeboden. Één voor één succesvolle projecten die tijdelijk, maar wel voor altijd indruk blijven maken.

Aanvankelijk zouden de activiteiten in Halle enkele maanden duren, maar het werd door het grote succes ruim dubbel zo lang. We zijn trots op het resultaat van dit lokale initiatief: het verenigen van buurtbewoners op een unieke manier.  

Toekomst van het Belgacomgebouw

Binnenkort maakt het tijdelijk project van 1500 cc plaats voor een totaal nieuw verhaal. In het najaar van 2019 start de bouw van een nieuw woonproject, dat zal bestaan uit zo’n 23 ruime appartementen en 3 handelsruimtes. Alle appartementen zijn ruim en luxueus ingericht, telkens met een zongericht terras. Deze appartementen zijn omwille van de unieke locatie ideaal om te genieten van groen en rust, middenin het bruisend stadsleven van Halle. 

Benieuwd naar ons verhaal? Laat je gegevens na en we houden je verder op de hoogte.