Op bezoek in Kasteel Wisselbeke

Geschreven op 31 maart 2020

Kasteel Wisselbeke ligt in het centrum van Merelbeke helemaal omgeven door groen. Het kasteel werd zopas in al zijn glorie gerestaureerd. Het kasteel en het nieuwbouwgedeelte bieden in totaal ruimte aan 42 moderne, erkende assistentiewoningen. Een plaats met een ziel en een hart voor zijn bewoners. Wij mochten onlangs een kijkje gaan nemen bij Noël en Monique die sinds kort eigenaar zijn van één van de kasteelsuites.

Wisselbeke Kasteel

Binnenstappen in het kasteel op zich is al een verademing… De originele architectuur van het kasteel werd behouden waardoor de assistentiewoningen één voor één karaktervolle kasteelsuites zijn met een knipoog naar het verleden. De hoge plafonds en deuren creëren een gevoel van ruimte en rust. De grote raampartijen geven zicht op de tuin. De oude bomen die in de kasteeltuin stonden, werden behouden.

De assistentiewoningen zijn één voor één karaktervolle kasteelsuites met een knipoog naar het verleden.

Wij brachten een bezoekje aan de eerste verdieping. Gewapend met een taartje en enkele vragen, gingen we een gezellig uurtje tegemoet.

Bedankt om ons te ontvangen in jullie appartement. Kan je ons vertellen hoe jullie bij Kasteel Wisselbeke terecht gekomen zijn en waarom jullie voor dit project gekozen hebben?

Monique: Wij zijn oorspronkelijk Gentenaars en hebben heel ons leven in Mariakerke gewoond. Na ons pensioen beslisten we om Gent om te ruilen voor de kust waar we nu ook al 17 jaar wonen.

Noël: We worden natuurlijk al een dagje ouder en onze zonen zijn hier in de buurt blijven wonen. Omdat we hen meer zouden kunnen zien en bezoeken, begonnen we met het idee te spelen om op zoek te gaan naar een appartement hier in de buurt van Gent. 

Dus eigenlijk zijn jullie uit familiale redenen terug gekeerd?

Noël: Ja, het was één van onze zonen die ons wees op dit project.

Monique: Vooraleer te beslissen, hebben we heel wat projecten bezocht om een goed beeld te krijgen van de markt. Hierbij stootten we echter vaak op hele kleine, ongezellige appartementen… We zijn gewoon van ruim en rustig te leven. Toen we dus de renovatieplannen zagen en hoe Kasteel Wisselbeke zou worden gerenoveerd tot deze mooie appartementen, waren we meteen verkocht.

Noël: In het begin stond ik wat sceptisch tegenover het idee om weer regio Gent te komen wonen, maar Kasteel Wisselbeke heeft me wel over de streep getrokken. Bovendien is de ligging bij uitvalswegen ideaal, want we blijven deeltijds aan de kust wonen! Zolang onze gezondheid dit toelaat, wisselen we af tussen het zeetje en Merelbeke. 

De ligging is absoluut top. Bakker, slager, supermarkt of eethuisje … alles is op wandelafstand.

Zijn de troeven vooral de ligging? Of zijn er nog troeven die jullie over de streep getrokken hebben?

Monique: De ligging is absoluut top. Zoals Noël zei inderdaad om gemakkelijk te kunnen pendelen tussen ons appartement aan de kust en Merelbeke, maar ook omdat alles hier echt dichtbij is. We zijn het gewoon om alles te voet te kunnen doen aan de zee en hier is dit niet anders. Bakker, slager, supermarkt of eethuisje … alles is dichtbij en op wandelafstand. Moesten we ons appartement aan de kust niet meer hebben, zouden we geen wagen meer nodig hebben.  

Noël: Ook het ruimtegevoel en de lichtinval in het appartement is echt een troef. Je woont hier heel rustig en hebt weinig hinder van lawaai en het verkeer. Ten slotte is wonen in een gerenoveerd kasteel natuurlijk heel aantrekkelijk! 

Wisselbeke Tuin
Wisselbeke Tafel

Kozen jullie bewust voor een erkende assistentiewoning en zijn jullie – in de korte tijd die jullie hier wonen- al in aanraking gekomen met de woonassistent? Hoe ervaar je de werking hiervan?

Monique: We worden een dagje ouder, dus leek het ons geen slechte investering. Bovendien is dit wel een assistentiewoning, maar zijn de comforteigenschappen goed geïntegreerd en quasi onopvallend. Je hebt natuurlijk de bredere deuren en de open douche… Maar ons stoort dit niet. In tegendeel, op termijn zullen we hier hoogstwaarschijnlijk nog meer het voordeel van ondervinden.

Noël: De woonassistenten zijn hier drie halve dagen in de week, maar we hebben hen al ontmoet. Twee lieve dames die echt hun best doen om de bewoners bijeen te krijgen! Het is natuurlijk nog het prille begin en iedereen moet zijn weg nog wat vinden naar de gemeenschappelijke ruimte… 

De woonassistenten doen echt hun best om alle bewoners bijeen te krijgen
Wisselbeke Bib

Monique: Samen met mijn kleinkind ben ik al eens cakejes gaan versieren en we zijn ook eens naar een toneelstuk gaan kijken, dat was de moeite! Wat ook positief is, is dat de woonassistenten echt actief langskomen en vragen om deel te nemen aan de verschillende activiteiten om op die manier de bewoners te connecteren.

Noël: Zo leer je de andere bewoners wat kennen. Nu is het nog wat zoeken… We wonen hier natuurlijk ook nog niet fulltime. We zijn ervan overtuigd dat dit goed zal komen eens iedereen zijn weg gevonden heeft naar de activiteiten in de gemeenschappelijke ruimte beneden. 

In elke assistentiewoning is ook een centraal noodoproepsysteem voorzien. Vind je dit een meerwaarde/toegevoegde waarde? 

Noël: Ja, Monique heeft dit al eens onopzettelijk “getest”!

Monique: Klopt, toen ik die rode knop in de badkamer voor de eerste keer zag, wist ik niet meteen waarvoor het diende en heb ik er uit nieuwsgierigheid op gedrukt… Binnen de minuut kregen we al telefoon om te vragen of alles ok was! Dus het werkt heel goed, al was het bij ons gelukkig ‘toeval’ dat we dit eens gebruikt hebben. 

Ten slotte, zijn jullie al eens bij restaurant Oblix gaan eten en vinden jullie de aanwezigheid van dit restaurant een meerwaarde voor de site?

Monique: Ja, we zijn er al eens gaan eten en het was heel lekker. We gaan er zeker nog eens terug met de kinderen en kleinkinderen.

Bedankt voor jullie tijd en de gezellige babbel! Geniet nog met volle teugen van jullie appartement!

Ook interesse in dit project? Er zijn nog enkele appartementen te huur! Ontdek alle informatie via www.kasteelwisselbeke.com.

Gerelateerd project